Skip to main content

Interview TOM Magazine

Shamiran Demirdag

Ambitie, carrière maken, een stap extra willen zetten; het is een eigenschap die zichtbaar wordt bij veel jonge allochtone Nederlanders. Ook bij advocate Shamiran Demirdag. Zij is het voorbeeld van een zelfbewuste en ambitieuze allochtone vrouw. Na een carrière bij gerenommeerde kantoren, startte de 32-jarige dochter van een Assyrische politiek vluchteling vorig jaar haar eigen kantoor: Ferrmons Advocatenkantoor in Almelo. Een genetisch bepaalde keuze, vindt zij zelf: “Het ondernemen zit ons in het bloed. Assyriërs hebben een handelsmentaliteit. Allemaal een eigen bedrijf. Ik kreeg ook altijd de vraag of ik al voor mezelf was begonnen.”
Haar vader startte, eenmaal in Nederland met een succesvolle textielhandel, verkocht deze en begon het Griekse restaurant Akropolis in Hengelo. “Dat is kenmerkend. Onze cultuur is altijd al geweest dat er hard gewerkt moest worden om te overleven. Een uitkering is een schande. Dat zit er nog steeds in. Als ik zei dat ik ziek was, kreeg ik de vraag: ‘Weet je zeker dat je je niet aanstelt’. Je voelde je schuldig als je thuis zat. Het werkte ook wel eens tegen je. Sommige werkgevers kunnen je als te ambitieus ervaren en collega’s kunnen je ambitie als een bedreiging zien voor hun positie.”

Voor Shamiran Demirdag was het logisch dat zij ging studeren -“er is binnen onze kring veel respect voor studie en wetenschap”- maar voor de eerste generatie gold dat nog niet: “Zij hadden misschien wel de capaciteiten, maar kregen geen baan als manager bij grote bedrijven. Maar ze hebben hun kinderen wel gestimuleerd. En ik heb me altijd Nederlands/Assyrisch gevoeld, ik denk en droom mijn hele leven al in de Nederlandse taal. Als ik van vakantie thuiskom en ik zie de koeien en de weilanden denk ik altijd: ‘Dit is mijn thuis.’ En dan heb ik bij wijze van spreken André Hazes op de radio...”
De Assyrische gemeenschap, circa 20.0000 mensen, is sterk geïntegreerd in de Twentse samenleving, maar heeft haar cultuur en identiteit wel bewaard. Onder andere door het eigen Suryoye klooster in Glane. “Dat aanpassingsvermogen heeft denk ik ook te maken met onze christelijk orthodoxe afkomst. Het is zeer westers georiënteerd.”

Bron: TOM Magazine 2012